DHD 52/RX mikser i lokalradioen Radio Midt-Trøndelag

Radio Midt-Trøndelag bygde for noen måneder siden nytt studio i Stjørdal. Den gamle analoge radiomikseren skulle ikke med på flyttelasset, og ble erstattet av en topp moderne digital DHD 52/RX mikser fra Soundware: - Vi er veldig godt fornøyd med mikseren vår, ja for å si det rett ut så stortrives vi med den, forteller daglig leder Kjetil Kolbrek.

Historien om lokalradioen Radio Midt-Trøndelag er lang og innholdsrik. Det som i dag er en radiostasjon med 23.000 daglige lyttere i et av Norges største dekningsområder, startet med diktopplesing i en garasje i Stjørdal for 22 år siden. Radiostasjonen er et resultat av sammenslåinger av mindre stasjoner rundt Trondheimsfjorden og i Nord-Trøndelag. De tok navnet Radio Midt-Trøndelag i 2001 og fra 2008 har de vært en 24/7-kanal, med flere distriktskontorer. 130 frivillige medarbeidere produserer jordnær allmenradio til et voksent og voksende publikum i Trøndelag.

Som andre lokalradioer tuftet på frivillighet, er det meste gjort på dugnad. Fram til de bygde nytt studio var hjertet i stasjonen en analog radiomikser, med produksjon og avspilling på kassett og spolebånd. Altså en god gammeldags analog radiostasjon. Før flyttingen valgte de å tenke helt nytt og åpent; de ville gå digitalt inn i framtiden:

- Vi sto foran nye investeringer, og den nye måten vi tenkte radioproduksjon på var å ta i bruk digital mikser, forteller Kjell Kolbrek.

- Vi mente det både ville forenkle arbeidsflyten og gi oss en mikser som kunne tilpasses hver enkelt brukers behov. Vi har jo alle ulike måter å kjøre radio på, og spesielt på selvkjør er det viktig for oss å ha en brukervennlig mikser. Med en analog mikser må du tilpasse deg mikseren, mens nå kan vi tilpasse mikseren til brukeren.

- Hvordan synes du overgangen har gått?

- Vi har mange godt voksne medarbeidere, og noen var skeptiske til om "jeg ville greie å sette meg inn i en digitalmikser". Litt skeptisk var jeg også til å begynne med, sier Kolbrek og smiler. - Jeg har jo vært med i denne radiostasjonen helt fra starten av, men overgangen til digital mikser har likevel gått veldig greit. Jeg kom fort inn i den nye måten å tenke på.

- Vil du anbefale DHD-mikser til andre lokalradio-stasjoner?

Til det har jeg bare ett ord å si: Ja. Absolutt. For den mikseren vi har fått er knakende god. Og jeg stortrives med å bruke den, sier en fornøyd Kjell Kolbrek.

Komplekst, men brukervennlig og pålitelig system

Hjertet i det nye digitale produksjonssystemet er en DHD 52/RX miksekonsoll fra Soundware. Den er utstyrt med 12 fadere for betjening av 16 AES stereo og 16 analoge mono innganger. I studio kan man bruke inntil fem mikrofoner, med egen talkback for programleder. I kontrollrommet har man tre headset med mikrofon; til programleder ved selvkjør, og til ytterligere to personer som kan være på lufta fra kontrollrom under sending.

I tillegg til linjene for mikrofoner, telefonoverdrag, CD-og platespillere, finnes linjer fra NRK for beredskapstjenesten, ISDN-kodeker for distriktskontorer og sending fra felten, og ikke minst linjer fra flere musikk-PC-er. Dersom noe går galt, enten ved en teknisk feil eller feilbetjening, faller systemet alltid tilbake til avspilling fra en "automat-radio", slik at det aldri blir stille på frekvensene. Utgangslinjene inkluderer lytting i kontrollrom og studio, linjer til sender, samt til kodek for webstreaming på stasjonens nettsted.

En annen viktig funksjonalitet i DHD-systemet er at mikseren har nettilkobling med fast IP og kan fjernstyres fra distriktskontorene. Det betyr at disse kan koble seg opp for sending, uten at noen trenger å være tilstede i studio eller kontrollrom. Når distriktskontoret er ferdig med sin sending, faller systemet tilbake til å sende musikk fra musikk-PC-ene, eller hovedstudio kan overta for videre sending.

John Torger Skjelstad var konsulent for og utarbeidet løsningen sammen med Radio Midt-Trøndelag:

- Enkelt brukergrensesnitt var det viktigste kravet vi hadde, og det løser DHD-mikseren på en veldig god måte, forteller Skjelstad.

- Med en DHD 52/RX kan man tross kompleksiteten, lage et veldig enkelt brukergrensesnitt. All automatikk ligger i bakgrunnen og gjør jobben sin. Brukeren trenger bare å gå inn i kontrollrommet, heve bordet til riktig høyde, ta fram et snapshot med det nødvendige han trenger til sin sending, dra opp faderne, og så er man på lufta. Det gjør at man faktisk kan arrangere et opplæringskurs på to timer og så er samtlige deltakere oppe og kjører på systemet.

- For Radio Midt-Trøndelag, som er avhengig av å være på lufta døgnet rundt, og som har forpliktene avtaler med andre radiostasjoner, er det veldig viktig at systemet er pålitelig og fungerer i alle situasjoner. At store, profesjonelle stasjoner rundt om i verden bruker det samme systemet, gir også en sikkerhet i forhold til å ta i bruk og drifte det, mener Skjelstad.

- Løsninger fra DHD omtales ofte som et "high-end" system, og er ennå ikke så mye brukt i lokalradio. Er det verd investeringen?

- Jeg er glad for at vi kom i havn med DHD-mikseren, selv om det var det dyreste alternativet vi hadde på bordet. Ved å gjøre noen smarte løsninger har Radio Midt-Trøndelag fått et "luksus-produkt" til en overkommelig pris. Det ligger mye funksjonalitet i systemet som vi i utgangspunktet ikke etterspurte, men som løser utfordringene etterhvert som man får nye ideer.

Brukererfaringer

Arne Magne Alstad er teknisk sjef hos Radio Midt-Trøndelag. Han har vært sentral i byggingen av det nye studioet og med implementering av det nye systemet:

- Vi er utrolig godt fornøyd, sier Alstad.

- Det er stor forskjell fra sånn som det var før med den analoge mikseren. Vi står mye friere i alt vi vil gjøre, og alt er mye enklere. Bare ta noe så trivielt som kablingen, hvor det er enorm forskjell med et digitalt system. Kontrollflaten kjører alle signaler over Ethernet-kabel til hovedenheten. Det er veldig enkelt for brukeren, ingen kabler eller kontakter å trekke inn eller ut for å få ting til å fungere. Alt ligger inne og kjører. Trenger man en ekstra mikrofon, ja så velger du en stripe på kontrollflaten, med ferdig justert EQ, Dynamics, nivå og det hele. Det kan rett og slett ikke gjøres enklere, sier Alstad.

- Hva med lydkvaliteten, har du merket noen forskjell?

- Å gå fra et analogt system til digitalt var en aha-opplevelse. Definitivt. Det er som natt og dag, spesielt lytteopplevelsen i bil. For å være ærlig så trodde vi ikke at det skulle bli så stor forskjell.

- Gir det digitale systemet muligheter for å produsere annerledes radio?

- Vi har mange distriktskontorer, og har nå fått muligheten til å samsende med dem på en enklere måte. Den funksjonaliteten har vi ønsket oss lenge og nå har vi muligheten til det. For oss handler det egentlig bare om å være kreative og se hva vi faktisk kan gjøre med det nye digitale systemet. Vi lærer oss nå å tenke annerledes, og oppdager hele tiden nye måter å gjøre ting på som var helt umulig å få til på det analoge systemet. Så tiden vil vise. Vi synes dette er veldig spennende, avslutter Arne Magne Alstad.

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Våre kunder kan stole på vår dype kunnskap om de ulike produktene på markedet.
Kontakt oss hvis du har tekniske spørsmål eller trenger råd om riktig valg av utstyr.
Kontakt oss på info@soundware.no eller (+47) 23 400 400 for å høre mer.

Scroll to top