Enkel og avansert DHD-mikser i NRK

Da NRK skulle bygge kontrollrom for lyd og bilde til Barnekanalens virtuelle TV-studio, fikk lydplanleggerne i oppdrag å finne en avansert lydmikser som samtidig var enkel å bruke. Etter å ha undersøkt markedet grundig valgte de å investere i DHDs nye 52-serie. - "Mikseren har vist seg å være like bunnsolid som det 4200-serien er", forteller lydplanlegger Frode Bergh.

Det har vært daglig produksjon i Barnekanalens virtuelle TV-studio siden november 2007. VR3, som det kalles, er utstyrt for to-kameraproduksjoner; med motoriserte- eller håndholdte kameraer, og tracking og grafikk fra Vizrt. Produksjonspersonalet består vanligvis av; en producer (styrer bildemiks, Omnibus og Colombus), en vizoperatør/script (styrer Vizrt og ENPS) og en lydtekniker/TOM (styrer lyd, DIGAS og ett motorisert kamera, samt har ansvar for nøkling og lys). Med denne produksjonsvirkeligheten som bakgrunn var det lydplanleggerne Frode Bergh og Trond Rathe fikk i oppdrag å finne en avansert lydmikser, som samtidig skulle være enkel å bruke.

Frode: Da vi fikk mandatet for å bygge dette studioet var oppdraget litt vagt. Sendingene skulle kunne kjøres av få personer, og det går jo i retning av en veldig enkel mikser. Samtidig skulle man ha lydtekniker her av og til, og det går jo i retning av en mikser som er bygget opp og fungerer på en måte som lydteknikere liker. I tillegg skulle man ha muligheten til å mikse 5.1 med nedmiks til 2.0, og vi skulle ha automasjon med motoriserte fadere på en del av kildene til mikseren for å lette jobben på sendinger der man ikke har lydtekniker. Vi prøvde derfor å være åpne og ikke velge DHD bare fordi det er de vi kjenner best, men vi fant ikke noe annet som kunne fylle de forskjellige rollene slik som 52-serien gjør.

Lydtekniker Pål Solum bak spakene på 52-serien i NRKs VR3

Undersøkte markedet grundig

Frode: Det viste seg altså at det egentlig ikke var så mye som var aktuelt, som kunne dekke begge rollene med både å være enkel og avansert samtidig. Noen av mikserne ble for avanserte, og andre av dem kunne ikke gjøre det vi ønsket når det var snakk om automatisering og 5.1-lyd. Dessuten ville vi gjerne ha automasjon via GPIO, og da var det bare DHD som sto igjen på blokka. DHD bruker også samme ramme på den nye mikser-serien som på den gamle, og da hadde vi både reservedeler og veldig mange av kortene fra før. Dessuten kjenner driftsavdelingen vår denne rammen og de kan dermed enkelt fikse ting uten at de må ha ekstra opplæring.

DHD 52-serien; avansert lydmikser som er enkel å betjene

Løste innkjøringsproblemer

Trond: TV-studioet er virtuelt, og vi bruker er god del av delay-funksjonene i mikseren for å kompensere for sju ruter forsinkelse i det virtuelle systemet, pluss en rute ekstra for noen ekstra DSP-effekter. Under oppstarten hadde vi mye som ikke virket som det skulle, spesielt med tanke på delay. Programlederne skulle gjøre en hel masse forskjellige ting, f.eks. synge til en sang, og vi hadde da disse delay-problemene på sju-åtte ruter. Det skaffet oss litt hodebry, som vi nå har fått løst.

Frode: Vi har vært veldig fornøyd med DHD under prosessen. De har fulgt opp det gode samarbeidet vi har hatt før, og har tatt oss på alvor når det gjelder funksjonalitet som vi føler manglet i mikseren. Så vi har hatt et fruktbart samarbeide.

Trond: Jeg har hatt kontakt med DHD om endringer som i utgangspunktet har vært vanskelige å få til, men som DHD alltid har løst for oss.

Lydplanleggerne Frode Bergh og Trond Rathe er fornøyde med DHD 52-serien

Fornøyd med 52-serien

Frode: Sånn som jeg kjenner lydteknikere liker de å jobbe med utstyr de er vant med fra før, og de liker jo det beste av det beste. Tilbakemeldingene fra lydteknikerne er at de er fornøyde med 52-serien. Det synes jeg er bra fordi mikseren vi har installert er en "kompromiss-mikser" fra vår side. Så jeg må si at vi er fornøyde, også med tilbakemeldingene vi har fått fra dem som ikke er lydteknikere.

Trond: - Jeg er egentlig veldig fornøyd, og merker stadig økende entusiasme for denne mikseren etterhvert som de forskjellige personene har begynt å bruke den. Jeg har inntrykk av at brukerne absolutt er fornøyd med mikseren, og så lenge brukerne er fornøyd er jeg fornøyd.

Frode: Det er veldig lite driftsstans med DHD, og mikseren har vist seg å være like bunnsolid som det 4200-serien er. Det er jo noe man er litt skeptisk til når man går over til en ny generasjon miksere basert på IP-basert teknologi; om det er like driftssikkert. Men, mikseren vår har vært veldig stabil til nå og vi regner med at den fortsetter på den måten.

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Våre kunder kan stole på vår dype kunnskap om de ulike produktene på markedet.
Kontakt oss hvis du har tekniske spørsmål eller trenger råd om riktig valg av utstyr.
Kontakt oss på info@soundware.no eller (+47) 23 400 400 for å høre mer.

Scroll to top