Trygt med Digas

Journalistikkstudentene i Volda er fornøyd med det nye redigeringsprogrammet Digas.
– Det er en trygghet at skolen har fått det samme programmet som de bruker i de fleste store radioredaksjoner, sier sisteårsstudenten Kristoffer Brændeland.

Tekst og foto: Kia Cecilie Wigdahl

I fjor sommer valgte journalistikkstudiet ved Høgskulen i Volda å bytte datasystem for opptak, lagring, redigering og avvikling av radioprogram. Etter å ha brukt Dalet i om lag ti år har høgskolen nå skiftet til Digas. Samtidig ble mikserne skiftet ut med nye DHD-miksere.
– Redigeringssystemet måtte byttes ut, og da NRK skiftet til Digas bestemte vi oss for å gjøre det samme, sier Sverre Liestøl, dekan ved avdeling for mediefag. Han mener det er viktig at studentene så tidlig som mulig får innføring i samme programvare som brukes i bransjen.

Turbouke

I studio 2 ble redigeringsprogram og mikser skiftet ut i sommerferien, og radiostudentene fikk en innføring i det nye utstyret i begynnelsen av semesteret. Fordi man ville teste ut systemet i øvingsstudio før man installerte det i sendestudio, ble mikseren i studio 5 byttet ut først i romjulen. Dette for å være klar til avgangsstudentenes turbouke.
Hensikten med uken er en siste forberedelse før eksternpraksis.
Radiostudent Kristoffer Brændeland (23), som skal i praksis i Østlandssendingen, var lettet da hans én time lange radiosending var over.
– Dette var hektisk! Sakene kom ikke inn som planlagt, og vi måtte ty til reserveløsninger underveis, forklarer han.
Brændeland skryter Digas opp i skyene.
– Digas er perfekt for en redaksjon, og har alt som trengs for radioavvikling, sier han, og legger til at han føler seg godt forberedt både i forhold til redigering og teknikk for å dra ut i arbeidslivet.
– Det er veldig bra at skolen bruker det samme utstyret som de gjør i de fleste store radioredaksjoner, sier Brændeland. Han mener Digas er logisk i forhold til redigering og lett å lære.

Reidar Kjæstad, Kristoffer Brændeland og Lea Cossais i studio under sending.
– Dette var hektisk, utbryter Brændeland når de har rundet den én time lange sendingen.

Effektive løsninger

Effektive løsninger i forhold til avviklingsprogrammet DigAIRange er likevel det han er mest imponert over.
– Det faktum at man kan legge opp saker selv om sendingene pågår, gjør at man kan spare mye tid, sier Brændeland.
Medstudent Lea Cossais (22) er enig, og karakteriserer Digas som idiotsikkert. Hun skal i praksis i NRK P1.
– Digas er logisk og brukervennlig, mener hun.

Kinderegg

I skolens to radiostudio står nå to like miksebord av typen DHD4000200, med åtte mic-innganger, 20 analoge inn – og utganger og fire digitale inn – og utganger. I undervisningsrommet har det dessuten blitt installert et mindre miksebord av samme type, med fire mic-innganger og åtte analoge inn – og utganger.
– Utstyret i undervisningsrommet er som et kinderegg. Det har tre geniale bruksområder på én gang, sier Reidulf Botn, teknisk leder ved avdeling for mediefag. I tillegg til ytterligere ett studio for redigering og opptak, kan man både koble til og lytte på alle formater, som CD, minidisk og radio.
– Alt kan i prinsippet omformateres, forteller Botn.
Primært sett ble funksjonen installert for å gjøre det lettere for gjestelærere og ansatte å spille av saker fra et hvilket som helst format.

Stor fordel

– Jeg har aldri vært borti noe bedre program enn Digas, sier Ellen Borge Kristoffersen, ansvarlig redaktør i Volda studentradio

Tekniker ved avdeling for mediefag, Roy Nupen, setter stor pris på at det ikke er mulig for studentene å gjøre uopprettelige programendringer. Man kan nemlig alltid hente opp et grunnoppsett. Selv kan Nupen overvåke mikseren fra kontoret sitt. Han mener at en stor fordel ved det nye systemet er at mikserne er i samme nettverk.
– Dette gjorde at man kan sende kommandoer fra den ene mikseren til den andre. For eksempel kan det gis beskjed til studio 2 om at studio 5 er på luften, sier Nupen.

En annen verden

Ellen Borge Kristoffersen (22), ansvarlig redaktør i Volda studentradio, forteller at hun ikke har vært borti noe bedre program enn Digas.
– Det er et program som er lett å gjøre enkelt for folk som ikke er drevne, men det tilbyr også kompliserte funksjoner, mener hun, og legger til at folk i studentradioen som ikke går journalistikk har lært fort.
– Det mest geniale er at man kan legge opp sendingen mens andre har sending, og så kommer spillelisten automatisk opp når man bytter tekniker, forteller hun.
Selv har Borge Kristoffersen erfaring med forskjellige lydredigeringsprogrammer.
– Digas er som en annen verden, konkluderer hun.

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Våre kunder kan stole på vår dype kunnskap om de ulike produktene på markedet.
Kontakt oss hvis du har tekniske spørsmål eller trenger råd om riktig valg av utstyr.
Kontakt oss på info@soundware.no eller (+47) 23 400 400 for å høre mer.

Scroll to top